Att vara ung och intressera sig för travsporten

Att vara ung och intressera sig för travsporten

Generellt börjar travintresset ta fart redan i unga år och det är många unga som börjar intressera sig för just travsport. Man kanske känner någon som håller på med hästar och trav eller man tycker att närheten med en häst är bland det bästa som finns. Detta är verkligen den period i ens liv då man har både tid och ork att upptäcka nya saker och intressen så om du funderar på att sysselsätta dig med trav, så kan du läsa vidare för några välbehövliga tips.

Gå i travskola

Det finns 33 travbanor i Sverige och på varje sådan kan du gå i travskola för att få kunskap om hur det är att vara kusk. Inom travsporten finns det stora möjligheter att komma i kontakt med både hästar och tränare och på så vis bygga upp en långvarig gemenskap. Då trav passar för alla åldrar från 5 år och uppåt, så kan vem som helst anmäla sig till utbildningarna. Man behöver inte ens äga en egen häst utan har chansen att lära sig allt från scratch ändå. Om man inte har haft chansen att börja som liten knatte i travskola, finns chansen att börja precis när man vill och i annat fall finns även Travgymnasium där man kan rikta in sig på hästar och travsporten efter högstadiet. Det man då gör är att söka till ett Naturbruksgymnasium med inriktning på trav och hästar, dessa finns över hela landet.

Travskolan är å andra sidan öppen för alla som vill leva ut sitt intresse och samtidigt ta del av lärorika aktiviteter. Dit behöver du inte gå ensam utan kan komma med hela familjen som också kan gynnas av ditt hästintresse och engagemang. På travskolorna runt om i landet finns både ponnyer som passar de små personerna och stora hästar för den vuxne kandidaten eller den mer hästvana personen. Om du fortfarande funderar på att lära dig mer om trav men inte har bestämt dig ännu, kan du gå in på deras Öppet Hus-dagar för att prova på olika saker. Travskolorna utfärdar också licenserna som behövs för att börja köra lopp – allt från ponnytrav till de stora loppen. Du lär dig också mycket om hästars beteenden i övrigt och hur man behandlar en häst på bästa sätt samt vilka regler som gäller i travsporten.

Universitetsutbildning

Tro det eller ej men det finns en enda universitetsutbildning beträffande trav. Den heter Hippologprogrammet och omfattar 180 högskolepoäng. Där kan du sikta in dig på tre olika inriktningar: travhäst, ridhäst eller islandshäst. Utbildningarna sker i Flyinge, Strömsholm och Wången.

Vad Svensk Travsport erbjuder

Allt det som gäller utbildning och tävlingar inom travsportens områden, ansvarar Svensk Travsport för. Här finns även Ungdomsverksamheten som arbetar för att hitta nya talanger och gynna dem som redan är medlemmar. De hjälper även till att hitta tillfällen att arbeta professionellt inom travsporten som exempelvis tränare eller kusk. Svensk Travsport jobbar också aktivt med en rad projekt och samarbetar med travbanor och andra aktörer för att travsporten ska kunna fortsätta på den nivå den redan är. I Sverige är denna sport en av de största och man vill att det ska bibehållas.

En rolig aktivitet som anordnas av travskolorna i tätt samarbete med Svensk Travsport, är Travskoleligan som är en tävling för Sveriges alla travskolor för att vidareutveckla sammanhållningen och få fler unga att vilja ansluta sig. Man tävlar då med ponnyer som passar för ens egen ålder och storlek och syftet är också att skapa vidare erfarenhet för dem som vill tävla senare. En motsvarighet är också Gymnasieligan som fungerar på samma sätt men som istället innefattar landets gymnasieskolor med travinriktningar. Den finns till för att motivera eleverna och att samtidigt ge dem mer kunskap och lärdom inför riktiga tävlingar.

Uppförandekod

Svensk Travsport håller också mycket hårt på sin uppförandekod och vikten av att låta hästarna spela den givande rollen samtidigt som man ska tävla och träna under sjysta förhållanden utan att riskera mobbning eller utanförskap. En mycket viktig aspekt är att tidigt förstå hur hästarna ska behandlas och hur man bör respektera djuren. Hästen ska må så bra som möjligt och den ska tycka det är kul att träna och tävla. I Sverige har vi mycket strikta regler för hur tävlingsdjur bör avlas och leva och detta får du lära dig redan i ett mycket tidigt skede inom travsporten.