Betta på travsport

Att spela på trav är något som en stor del svenskar ägnar sig åt både som hobby och på en professionell nivå. Det finns många tips angående hur man ska spela på hästar och det gäller att läsa på ordentligt, då det inte bara är statistiken som avgör utfallet. Man måste hålla koll på alla inblandade parter och omständigheterna runt omkring träningar och tävlingar och samtidigt gå på känslan. När det handlar om trav så ska man alltid tippa på spelvärdiga hästar som normalt kanske inte hör till favoriterna. Då får du chansen att vinna större genom att även hålla dig till din egen strategi. I den här artikeln ska vi närmare förklara hur man spelar på trav och vart man kan göra det.

ATG-ombuden

Spel på hästar sker genom ATG som står för Aktiebolaget Trav och Galopp. På många ställen kan man finna ATG-ombuden i t. ex. Pressbyrån eller kiosker och där brukar man även kunna se loppen på tv. Du kan även gå in på ATG:s egen hemsida och satsa direkt där. När du ska spela ska du först välja en spelform och sedan välja de hästar du tror på. På ATG.se kan du se loppen live, öppna ditt eget konto samt spela tillsammans med vänner. Du får även en rad viktig information om spelet överlag.

Spela på Europatipset

På nätet finns en uppsjö av ställen som du kan spela på alla möjliga sporter och ta del av odds och tips. Ett av dem är Europatipset där man kan betta på fotboll som förutom trav ligger svenskarna varmt om hjärtat. Det är en sportsbetting-sida där man tippar utgången i 13 olika matcher och spelas vanligen på söndagar, med undantag för högsäsong när man även spelar på onsdagar. Här handlar det inte bara om sporter i Sverige och England utan i hela Europa, vilket namnet skvallrar om. Europatipset är nästan samma sak som Stryktipset men skiljer sig utifrån de matcher som väljs ut.

Så spelar du

Oavsett vilken spelform du väljer så brukar det i stort sett gå till på samma sätt. Du får en kupong som du fyller i och där sätter du ett lodrätt streck för varje häst du har valt i varje avdelning. Hur många hästar du vill spela på väljer du själv men ju fler du satsar på desto dyrare blir det. Priset för varje häst kan variera och kallas för Radpris, och i V75 är det t. ex. 50 öre. Om du spelar på nätet fyller du givetvis inte i en kupong utan använder dig av systemet på hemsidan som också är mycket enkelt.

Nästa steg är att fylla i antalet hästar för varje avdelning i de tomma rutorna. Efter det multiplicerar du varje antal hästar i respektive avdelning och skriver in resultatet. Då får du siffran på det antalet rader du spelat på. Du får således priset för ditt spelande genom att ta antalet rader och multiplicera det med 0,5 om du väljer V75 då varje rad kostar 50 öre. Om du spelar hos ett ombud tillkommer även en inlämningsavgift.

Du kan också välja att välja reservhästar som träder in i tävlingen om den vanliga hästen skulle bli struken. Då markerar du den häst som ska gå in som första reserv och det gör du genom att dra ett streck genom “L” eller “H”. H betyder att det är reserven med det högre numret som går in och L innebär det lägre numret. Du kan också välja att inte satsa på någon reserv och då är det istället loppets vanliga turordning som träder i kraft.

Sist men inte minst kan du välja att spela flerbong. Det betyder att man spelar på samma rad eller rader flera gånger. Ofta gör man det om man känner sig mycket säker i sina val, men du ska också veta att det kostar mer. Å andra sidan ökar din slutliga vinst då det multipliceras med antalet gånger du valt att lämna in systemet.

Verkar det krångligt? När du väl står där så kommer det inte att vara någon konst alls. Är du osäker så gå in hos ett spelombud första gången för att få hjälp så kan du fortsätta att spela på nätet senare. Då slipper du också inlämningsavgiften som tillkommer hos spelombuden.