Mar 09

Elitloppet

Elitloppet, eller som det egentligen heter Solvallas Internationella Elitlopp, körs varje år sista söndagen i maj månad och anses var det mest prestigefyllda travloppet i Sverige. Det är ert av Stockholms största årliga evenemang och ett av Sveriges största idrottsevenemang. Elitloppet besöks av tusentals traventusiaster varje år.

Loppet, som körs för 64:e gången 2015, är även internationellt ansett som en stor tävling och det är som namnet antyder inte bara svenska hästar som tävlar. 16 hästar bjuds in varje år att tävla och genom två utslagningsheat får de fyra bästa i varje heat tävla i finalen som körs samma dag.

Till en början var det mest svenska hästar som deltog, men efter en tid letade sig fransmännen med sona hästar till Solvalla och det visade sig att deras hästar var helt överlägsna de svenska hästarna. Det har med tiden jämnat ut sig och det har till och med hänt att en svensk häst, Ego Boy, har vunnit på fransmännens hemmaplan i Prix d’Amerique.

Förra året 2014 vann en fransk häst som heter Timoko loppet med vinnaroddset 2,94. I sulkyn satt däremot en svensk nämligen Björn Goop som är ett av toppnamnen inom svensk travsport. Det spekuleras naturligtvis om Timoko kan göra om den bravaden och flera experter tror på honom även 2015. Man kan hitta odds för Elitloppet på nätet och Timoko får vinnarodds mellan 8,0 och 10,0 vilket är ganska höga odds, men de andra hästarna har betydligt högre odds ändå, så Timoko är nog favorit ändå.

Segern 2014 för Björn Goop var hans andra i elitloppet. Han tilldömdes segern 2006 men hade den gången två hästar före sig i mål, men dessa blev diskvalificerade då det visade sig att de var dopade. Björn Goop sade själv efter målgång att det här var det första riktiga segern där han var först i mål.