Om travhästar

Om travhästar

Travsporten utgörs av en avancerad och strikt hästavel som kontrolleras noggrant in i minsta detalj. I Sverige finns åtskilliga lagar och regler som är på plats för att värna om djurens välmående och goda hälsa och då travsporten är så pass stor i landet, är dessa lagar viktiga för att folk och tränare inte ska kunna dopa hästarna eller köra slut på dem för tidigt.

Typiska och kända travhästar

Precis som i andra länder är det de varmblodiga travarna som brukas på banorna i och med att de är betydligt snabbare än kallblod. Det finns dock vissa lopp för kallblod och vill man spela på till exempel V65 eller V75 kan man välja kallblod. Dock är dessa på väg att hamna i skymundan och varmbloden samt ponny för ponnytrav är de största raserna inom travsporten. I Sverige används ofta Gotlandsruss för ponnytrav och Amerikansk travare i de vanliga loppen. I vissa lopp tävlar även de franska travarna som har rykte om sig att ha konkurrerat ut de svenska hästarna i de tidiga Elitloppen. Om man använder kallblod är det främst de nordsvenska brukshästarna som har rykte om sig att vara rena muskelknippena. Hursomhelst, är det största fokusen på amerikanska travare och då man i USA började avla tidigare på travhästar, har de flesta gener från dessa varmblod även i Europa. Många länder avlar sina egna travare och då brukar de kännetecknas genom att ta det landets namn – exempelvis belgisk travare, fransk travare rysk travare osv.

Kända svenska travhästar

Idag är ca 90 000 hästar registrerade i landet och inom den gruppen ingår det både unghästar och tävlingshästar samt avelsston, ridhästar och sällskapshästar. Ungefär 17 000 av dessa individer är aktiva travhästar. Varmbloden är den dominerande rasen och ofta är det någon form av blandning mellan amerikanska och franska travare. I Sverige har vi ännu inte en ras som vi kallar för ren svensk travare utan det är en ras som har både amerikanskt och franskt blod. Ca 90% av alla travhästar är således varmblod och de har avlats i över 200 år med det största syftet att springa snabbt och säkert.

Några kända svenska hästar

Även om den “svenska” travaren utgör en mix av fransk och amerikansk travare så kan Sverige ändå stoltsera med att ha haft några riktiga stjärnor på travhimlen. Fances Bulwark var den första som sprang så snabbt att hon var tvungen att starta bakom de andra för att inte förstöra tävlingarna. Andra kända hästar bär namnen Legolas, Ina Scot, Copiad, Zoogin, Victory Tilly m.fl.

Den amerikanska travaren

Amerikanska travhästar härstammar ursprungligen från den engelksa fullblodshingsten Messenger som kom till USa redan på 1700-talet. Den amerikanska travaren skiljer sig från alla andra travare då den är en passgångare som sätter både det bakre och det främre benet framåt samtidigt på samma sida. Övriga europeiska varmblod är diagonaltrav, vilket betyder att de travar normalt med ett framben framåt på ena sidan och det bakre framåt på andra sidan. Samma sidas benpar rör sig således inte parallet vilket de gör i passgång.

Den franska travaren

Fransk travare är lite robustare och tyngre än den amerikanska och den springer särskilt fort på kortare distanser. Franska travare används också som ridhästar och i s.k. monté där man inte kör i sulky utan istället rider hästarna precis som i galopp. De franska travhästarna eller Trotteur Francais som man säger i Frankrike, har avlats fram för att även se lite finare och ståtligare ut än de amerikanska då utseendet är viktigt i Frankrike. Numera vill man helst inte ta in något amerikanskt blod i de franska hästarna, detta har enbart skett vid ett fåtal tillfällen.

De ryska travhästarna

Orlovtravare och rysk travare är ryska raser som har avlats fram för att mäta sig med den amerikanska. Den är mycket snabb och atletisk och mognar på bra 4 år. Den ryska travaren uppstod ur orlovtravaren och är känd för sin uthållighet. Den har mycket starka ben men är samtidigt lätt även om den är muskulös. Först fanns det tre typer av orlovtravare men idag har endast den sportigaste typen bevarats för att utvecklas till den ryska travaren som används för trav och galopp. Den ryska travaren räknas dock inte som förstklassig i travsportens värld.

Andra travare

Till de andra travhästarna hör exempelvis orlovtravare, rysk travare, belgisk travare samt ponnyer som gotlandsruss och shetlandsponny.