Jan 14

Travhästar i Sverige

Travhästar kan delas in i två kategorier varmblod och kallblod. Dessa två typer av hästar tävlar inte mot varandra utan kan sägas vara två olika tävlingsklasser. De varmblodiga är överlägset fler och i Europa var antalet lopp 2012 för kallblod mindre än en tiondel av alla lopp.

Varmblod dominerar

Ser man till antalet hästar som startade samma år så är förhållandet ungefär detsamma, knappt 10 % av alla hästar som deltog i travlopp var kallblod enligt ATG. Vad är det då som skiljer varmblod och kallblod åt?

Låt oss först konstatera att alla hästar är varmblodiga djur om man ser till kroppstemperaturen. Varmblod och kallblod är mer en beskrivning av hästarnas temperament. Ett kallblod är stark och seg och har en robust kroppsbyggnad medan ett varmblod är elegantare och mer temperamentsfull.

On Track Piraten

En av de absolut bästa varmblodstravarna just nu kan vara On Track Piraten. Han har sprungit in över 7 miljoner kronor till sin ägare. I en artikel i Dala-Demokraten utbrister kusken Jonny Takter att hästen är fantastisk. Den har klass och intelligens rakt igenom.

Det är alltså bara att gratulera tränaren Hans R Strömberg i det här fallet.