När du spelar på trav finns det många olika spelformer där du tippar på hästarna. Du kan göra det på olika sätt beroende på vilket lopp eller vilken spelform som intresserar dig, men i mångt och mycket går det till på ungefär samma sätt när du bettar. Här kan du läsa mer om de olika spelformerna att välja mellan.

Loppen går ut på att hitta de hästar eller den häst som ska komma in på en viss placering. Du kan välja vinnare, tvilling, plats och trio. När du letar vinnaren i ett lopp så gör du det genom att titta på oddset som sätts med en totalisator. Hästarna med lägst odds är de mest spelade och hästarna, med höga odds är de minst spelade, vilket betyder att om de vinner så tjänar du mer. Trio och tvilling är inte svåra att förstå sig på. Här gäller det att finna de tre bästa hästarna i turordning i ett lopp respektive de två bästa i loppet. Och om du spelar platsspel så ska du försöka klura ut vilken häst som hamnar bland de tre bästa i loppet.

V75 – det största spelet

Det vanligaste spelet när det handlar om trav, är V75. Det spelas varje lördag men ibland kan det klämmas in ett extra lopp då och då. Man erbjuds vinst på 7,6 eller 5 rätt, varav namnet V75. Denna spelform omsätter mest pengar och är favoriten i Sverige. Men även V65 är populärt som körs alla dagar då inte V75, V86 eller V64 körs. Där erbjuds det istället vinst på 6 eller 5 rätt. Pengarna fördelas mellan alla som har fått rätt och om vi talar om V75 så ges 40 % av priset till de som har 7 rätt, 20 % till de som har 6 rätt och 40 % till de som har fem rätt. Radpriset är 50 öre på V75. På V65, V5 och V64 får du betala en krona per rad och i V4 är det istället 2 kronor i radpris. V86 körs på onsdagar på Solvalla utom på somrarna då det körs på andra banor runt om i landet.

Andra spelformer

Förutom V75 och V65 har vi även V86 som har ett lägre radpris, d.v.s. 25 öre istället för 50. Precis som det låter erbjuder V86 vinst på 8, 7 eller 6 rätt. Det är också en populär spelform och om man ser till ytterligare spelformer kan man ofta lägga märke till V64, V5, V4 och V3. I V75, V86 eller V64 kan du också spela Dagens Dubbel som går ut på att hitta de två bästa hästarna i de två sista loppen av de ovannämnda spelformerna V75, V86 eller V64. Oddsen för hästarna multipliceras och det är det som ger vinsten. Det finns även Lunchdubbel som går ut på att du spelar på två förutbestämda lopp under lunchen. Här bestämmer du radpriset på egen hand men minsta insats är 5 kr.

Spela på Harry Boy

Om du inte är så väl insatt i trav eller om du föredrar att spela på den lite mer säkra sidan, kan du spela en Harry Boy. Du har väl sett den söta lilla ponnyn i tv-reklamen som har blivit som en liten maskot med hela svenska folket? Om du spelar en Harry Boy låter du honom ta ut hästarna åt dig istället för att välja dem själv. Du kan också välja att satsa på några egna valda hästar och låta Harry Boy fylla i resten. Det är främst spelformen V75 som gäller om du spelar på det här sättet och man har nyligen lanserat nya metoder för att spela. De heter Harry Boy Chans och Harry Boy Favorit och finns att tillgå på Harry Boys avdelning på ATG:s hemsida. Inom kort ska man dock kunna spela det även hos ATG-ombuden.

  • Harry Boy Favorit innebär större chans till vinst och fokuserar mer på sannolika rader, vilket betyder att man snarare får fler rätt men lägre utdelningar.
  • Harry Boy Chans är istället en chans till större vinst och betyder att man riktar in sig på större vinster men som i regel inte sker lika ofta.

De båda metoderna bygger alltså antingen på större sannolikhet eller högra vinster, men i övrigt fungerar de på samma sätt som andra Harry Boy-spel.