Då travsporten är en av de ledande underhållningarna i Sverige, kan du själv förstå att folk älskar att spela och satsa en slant på just trav och favorithästen. Det finns dock många anledningar till att spela på trav och den största är givetvis att du kan vinna pengar. Men samtidigt är det socialt att spela på plats och att gå på ett lopp och följa spänningen direkt och på samma gång stifta lite nya bekantskaper, gör att travsport även blir en social folkrörelse där man träffas och samspråkar om ditten och datten. Trav hör inte längre till de rika och välbärgade utan sträcker sig idag till alla samhällsklasser. Här kommer några goda tips för dig som vill betta på travsport.

Förstå grunderna

Det allra viktigaste när man börjar sysselsätta sig med spel på trav, är att kunna grunderna och förstå vad det handlar om. Det finns många spelformer och lopp och alla lopp är inte lika. Kola alltid upp loppen och hur du ska satsa för att göra rätt.

Det andra är att skaffa sig både kunskap och information genom att följa tidningar och lyssna på experter. Dock är det viktigt att veta att även experter kan ha fel och det är aldrig fel att gå lite på magkänslan också. Våga göra fel i början och spela aldrig för större summor än du har råd med. Gå försiktigt fram och spela långsiktigt så kan du bli en riktig hejare på travsport så småningom.

Håll dig till mindre summor

Precis som vi redan nämnt ovan, är små insatser som nybörjare betydligt bättre än stora summor. Det är nämligen så att erfarna spelare talar med kuskar och tränare hela tiden och följer alla hästar in i minsta detalj för att kunna våga satsa större. Om man är novis så vet man vanligtvis inte allt på en gång utan måste gå försiktigt fram i jakten på pengarna. Därför är det viktigt att spela för små summor i början. Tänk på att i alla spel är chansen större att du förlorar än att du vinner så låt detta istället bli en lärorik resa där du främst har kul.
Vanligtvis tar det år innan spelare lyckas kamma hem en storvinst eftersom så mycket står på spel som man inte kan råda över. Kuskar tar dåliga beslut, hästar är ur form, vädrets makter spelar in och slumpen avgör resultatet i stort. Detta kan inte ens experter veta helt och hållet i förväg så det smarta är om du spelar långsiktigt.

Spela på spelvärdiga hästar

Ett tips är att satsa dina pengar på hästar vars vinstchanser underskattas en del. Detta innebär att man lämnar de överspelade favoriterna till förmån för de förvånande kusarna som kan ge en ordentlig skräll en dag och ge dig nästan hela vinstpotten. Ha tålamod och titta åt det håll som de flesta kanske inte tittar åt.
Men hur hittar man då dessa hästar? Jo, ett tips är att kolla i lopparkivet som du finner hos ATG för att se hästarnas form och analysera statistik. Titta sedan till vilken procent som hästarna är spelade för att se vilka som är överspelade och vilka som är spelvärdiga. Här får du gå både på magkänsla och en dos sunt förnuft. Detta är inte alltid enkelt men du lär dig reglerna efterhand. Statistik för att bl.a. se hur många gånger en häst har vunnit i ledningen finns också att hämta på olika ställen. Travfakta.se är en sajt som förmedlar denna typ av statistik. Dock är det bättre att titta mer i lopparkiven än i statistiken då du får en större känsla för hästens kapacitet.

Vältra dig i travsporten

Ett sista tips som inte är att underskatta är att lära sig medans man spelar och det bästa sättet att göra det är att hela tiden titta på olika lopp och lära sig mer för varje gång. Övning ger färdighet och bara genom att betrakta loppen i fråga, kommer du att lära dig massivs med bra tips. På det viset skaffar du dig en fördel gentemot dina kunkurrenter som kanske inte lägger manken till lika mycket och när du inte hinner titta på loppen, kan du istället läsa travtidningar och fakta om trav i media för att få en bättre hum om vad det hela handlar om.