Många drömmer om att vinna så mycket pengar på travsporten att man kanske kan ha detta som heltidsjobb eller i alla fall göra sig en så bra hacka så att man kan leva på det någorlunda. Detta är dock i stort sett omöjligt med en gång och även de rutinerade spelarna måste utstå en hel del innan de kommer dithän. Men visst kan du öka dina chanser för att åtminstone tjäna en slant som tynger din plånbok lite mer än vanligt. Det absolut mest väsentliga om du vill bli ett proffs på travspel, är att börja jobba på att inhämta så mycket information det bara går. Det betyder att du måste leta efter trav i media och lyssna på experter som uttalar sig. Du måste läsa tidningar om trav och gå in på hemsidor och bloggar med folk som har detta som huvudintresse. Poddar är också en bra idé att utöka sina spelkunskaper för att inte tala om att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste loppen, hästarna, kuskarna och tränarna.

En sak ska du veta – om du inte är speciellt intresserad utan bara hoppas på tur, kommer du aldrig bli rik på ditt spelande. Okej, vissa har den extrema turen att falla på rätt häst vid rätt tidpunkt och vinna storkovan men hur troligt är egentligen det? Det är förmodligen lika sannolikt som att helt plötsligt bli miljonär på Triss.

Se travspelandet som ett yrke

Du måste bli ett proffs för att kunna vinna stort. Det innebär att följa experter, tala med kuskar, gå på lopp och försöka lära känna folk som delar ditt intresse och som dessutom besitter mer kunskap än du själv. Det gäller nästan att börja nätverka inom travsportens värld, även om detta kanske låter lite konstigt. Även skillnader mellan banor spelar roll och ju mer erfarenhet och kunskap du får, desto högre insatser kan du till slut göra.

Lita på ditt eget omdöme

Skillnaden mellan en bra och en dålig spelare är att en dålig spelare helt förlitar sig på statistik och spelprocent medans en bra spelare tar in mycket av känslan och iakttagelserna samtidigt. Ett tips är att verkligen gå sin egen väg och våga lita på känslan och sitt eget omdöme. Information är nyckeln till framgång men din egen känsla är avgörande om du vinner eller inte. Genom att kombinera de tu får du den bästa förutsättningen att lyckas inom travsportens spelande. Inte sällan händer det att alla förlitar sig på en eller flera experter som säger sig kunna förutsäga händelserna och därigenom springer hela spelarkåren åt ett håll. Du kan då istället ta en annan väg och våga ta ut svängarna lite mer för att bli positivt överraskad i slutändan. Skapa dig en egen uppfattning och läs intervjuer, besök hemsidor etc. för att göra din egen lycka.

Skapa din egen filosofi

Trots att du ska lyssna på experter och analysera deras tankesätt så behöver du även själv utforma din egen spelfilosofi som kan grunda sig på olika saker. Det kan kanske handla om att du alltid ska satsa på spelvärdiga hästar och undvika favoriterna i loppen. Det kan också vara att du ska hitta en balansgång mellan vissa experters utlåtanden samtidigt som du går på din egen magkänsla. Vilken din filosofi än är så gör du rätt i att gå din egen väg och bevara din ödmjukhet oavsett vad som händer. Du måste dock vara på det klara med att vinster tar tid och en stor dos tålamod är varje spelares bästa vän. För varje nederlag lär du dig något nytt och kan snappa upp något du inte tidigare visste om. Ju mer du tar in och ju mer du tar del av travsporten och sätter dig in i spelets regler och kryphål, desto bättre spelare kommer du att bli. Ge inte upp och tänk på att du i första hand ska ha roligt medans du spelar. Att bevara sitt lugn är ingen enkel match, speciellt om man verkligen vill något, men rastlöshet kommer förmodligen att visa dig motsatsen istället. Tänk än en gång på att spela långsiktigt och systematiskt utan att bli orolig om det går snett i början. Alla har varit nybörjare en gång i tiden, även experterna och storspelarna. Din tid kommer!