Ponnyer som travhästar

Ponnyer som travhästar

Det är inte bara de stora varmblodshästarna som kan få en plats på travbanorna. Även lopp för ponnyer är vanliga och här gäller helt andra regler än för vanliga lopp. Man har rätt att kvala när ponnyn är tre år gammal och köra ett lopp under en tävlingsdag när det rör sig om en treåring. När ponnyn sedan är mellan 4-18 år får man tävla två gånger per tävlingsdag.

Här ska några av de välkända ponnyraserna beskrivas lite närmare.

Gotlandsruss

Precis som namnet skvallrar om så härstammar denna ras från Gotland. Rasen är en av världens äldsta raser och fanns redan på järnåldern. Troligen kommer de från början av tarpanerna som numera är en utdöd hästtyp som levde fram till 1800-talet, då främst i Polen och dess omgivningar. Man kan också höra namnet skogsbagge när man talar om gotlandsruss. Faktum är att det fortfarande finns en vild stam av gotlandsruss, men i övrigt avlas de för att bli ridhästar eller användas för ponnytrav.

Det som kännetecknar en gotlandsruss är att det är en stark häst som är relativt liten. Den är mycket stark och kan även bära tyngre ryttare. Den är ganska lätthanterlig och har ett stabilt temperament vilket just lämpar sig för ridhästar i ridskolor. De är mycket snabba och används därför inom travsporten eller hoppning som den också är mycket lämplig till. Dock är galopp något som russen oftast inte har bra anlag för, men dressyr, fälttävlan, monté och hoppning. De är även populära i westernridning och distansritt. Gotlandsrussen tävlar i kategori B, vilket betyder att du som kör får vara mellan 13-25 år.

Welshponnyn

Den lilla Welsh ponnyn som härstammar från England har många arabiska kännetecken då den har korsats med arabiskt fullblod och samtidigt bevarat sina gamla keltiska gener från hackneyhästarna. Från början var den till för att valla får uppe på hedarna och de walesiska bergen. Men senare började man ha dem som ridhästar och körhästar och idag förekommer de som travhästar i ponnylopp. Welshponnyn är mycket attraktiv och vacker trots sin lilla storlek med ett litet huvud och mejslad panna med stora blå ögon. Den är orädd och stark och mycket bra på att hoppa. Samtidigt är den snabb och lätt att hantera då den är mycket samarbetsvillig. Deras vackra yttre gör också att de brukar bli utställningshästar. Det förekommer olika typer av welshponny såsom welsh cob, welsh mountain eller welsh av havblodstyp. I Sverige är welshponny inte lika vanlig inom ponnytrav som exempelvis gotlandsrussen eller shetlandsponnyn, men ibland kan man dock skåda denna lilla sötnos springa på banorna.

Shetlandsponnyn

Som den minsta lilla ponnyn som används för trav, har vi shetlandsponnyn som härstammar från Shetlandsöarna som ligger utanför Skottland. Detta är en av världens minsta raser men är mycket starka och uthålliga. De användes främst till att bära torv och transportera saker och ting till kolgruvorna men har på senare tid även fått uppgiften att bli ridhästar för mindre ryttare. Den används ofta till både ponnytrav, ponnygalopp, till körning eller inom cirkusens värld. Shetlandsponnyn brukas även som terapihästar tack vare sina lätthanterliga egenskaper men något egensinniga karaktär. Den är en liten rolig filur som är en perfekt nybörjarhäst och blir aldrig över 107 cm i mankhöjd. Shetlandsponnyn står väldigt nära kallblodshästen i både styrka och temperament och den ser även ut som en liten kallblodshäst med benskägg och lång man.
Bara i Sverige finns det 12 000 shetlandsponnyer registrerade så detta gör den till den största ponnyrasen i landet.

Inom travsporten tävlar shetlandsponnyn i loppen Kriteriet och Derbyt samt i SM för rasen. De tävlar också i galopp och är utmärkta på hoppning. De tävlar i kategori A och får har ryttare eller kuskar som är mellan 8-15 år.
Många köper en shetlandsponny som förstagångshäst åt sina barn och eftersom de fungerar lika bra som travhästar och sällskapshästar, anser många att den är den ultimata rasen. Dessutom är de mycket motståndskraftiga och tåliga eftersom de kommer från öar där klimatet är hårt och blåsigt. Rasen är också mycket fertil och kan fortplanta sig ända upp till 25 års ålder.

Svensk Travsport

För att börja tävla måste du ha en licens och registrera dig hos Svensk Travsport. Du måste också utbilda dig på någon av landets många travskolor. De hittar du på travbanorna som har en sektion där de utbildar kuskar och ryttare.