Travsport i världen

Internationellt sett är Sverige ett av de stora länderna för travsport. I Europa är Frankrike störst vad antalet tävlingar och travhästar anbelangar medan Sverige kommer som god två. Det landet utanför Europa som är stora på travsport är USA. Antagligen så har alla varmblodiga travhästar som tävlar i Europa några gener från den amerikanska travhästen då man var tidigt ute i USA med avel av travhästar.

Den största och prestigefyllda travtävlingen i Europa går i Frankrike under namnet Prix d’Amerique. Namnet har loppet fått för att hylla de amerikanska insatserna för Frankrike under första världskriget.

Hos flera av våra nordiska grannländer är travsporten populär om än inte så som i Sverige. I Tyskland och i England körs det lopp men inte alls lika många som i Sverige och Frankrike. Ett land som har tappat betydelsen för travsporten är Italien där intresset har mattats av mycket påtagligt och sporten tenderar att mer eller mindre dö ut.

Varmblod kallblod

Varmbloden är vanligast blad travarna och enligt tipstjänst kördes 53 000 travlopp under 2012 varav bara 4 400 var för kallblod. Passgångare är populärast i USA inom travsporten och det är märkligt med tanke på att den amerikanska hästen står som anfader till våra europeiska hästar som är alla diagonaltravare.