Travhästar i världen

Sverige är ett av de länder i världen som är mest intresserad av travsport, tillsammans med Frankrike och USA. Borta i Nordamerika var man dessutom tidigt ute för att avla travhästar, vilket har resulterat i att de flesta av dagens varmblodiga travhästar härstammar i någon mån från USA, oavsett var i världen man tävlar med dem.

Trots att Sverige är så stort på travsport, så kan man inte anklaga våra nordiska grannar att vara det i lika stor utsträckning. Det går visserligen några kända lopp i bl.a. Oslo, Köpenhamn och i Finland, men de är inte lika storslagna som loppen på hemmaplan. Även i Tyskland och England som visserligen har några lopp, har intresset för sporten dalat och i Italien är travsporten mer eller mindre utdöd. En skillnad mellan olika länders travsporter, är gångarten som hästen utför. I USA används ofta passgångare medans det i Sverige avgörs med diagonaltrav. Passgång innebär att både det främre och det bakre benet förflyttas framåt samtidigt och diagonaltrav är den riktiga travgången, så att säga.

Kända lopp

Det finns flera lopp i världen som drar till sig mycket uppmärksamhet och nyfikna besökare som även gärna vill satsa en slant. Förutom Prix d’Amérique som är Europas mest prestigefyllda lopp och som fått sitt namn för att hedra USA:s insats under första världskriget, så kan vi även nämna guldkantade lopp som Hambletonian Stakes som anses vara världens mest prestigefyllda travlopp. Loppet körs på Meadowlands racetrack i New Jersey i augusti varje år. Hästarna som deltar är treåriga varmblod som är väl värda att vila ögonen på.

I Sverige har vi den kända Solvalla-banan där Elitloppet och flera andra lopp går av stapeln, men du kan även åka till Mölndal för att se finalen av Olympiatravet. Svenska lopp körs varje dag, beroende på vilken tävling det rör sig om och Elitloppet körs en gång per år, sista söndagen i maj.