Prix d’Amerique

Den absolut största travtävlingen som kör internationellt är Prix d’Amerique. För att markera det bytte tävlingen namn för ett par år sedan till Grand Prix d’Amerique. Tävlingen betraktas som ett slags inofficiellt världsmästerskap. Tävlingen körs den sista söndagen i januari, vilket innebär att det är år 2020 i januari du ska spika.

Det något underliga namnvalet på tävlingen kommer sig av att man ville hylla och tacka för de amerikanska insatserna för Frankrike i det första världskriget. Loppet har körts sedan 1920 med ett uppehåll två år under det andra världskriget och de franska hästarna har dominerat tävlingen helt. Några gånger har italienska hästar vunnit och 2014 var det dags för en svensk häst att vinna.

Svensk vinst 2014

Det var hästen Maharajah som tog sig in i mål som första häst. Det var det fjärde försöket och det sista för Maharajah. Han har varit sysselsatt med att träffa hästflickor en tid och har därför inte hunnit träna inför loppet. 2016 har han blivit över tio år gammal, vilket är den övre åldersgränsen för travare i Prix d’Amerique.

Då Maharajah inte ställer upp i år har spekulationerna startat om vilken häst som vinner nu i januari. Det finns andra starka kandidater såsom Solvato, Tumble Dust, Mosaiqur Face och Kadett C.D. Dessa lär få bra odds inför loppet på Betsafe.

Kusken som körde loppet var Örjan Kihlström som av många anses som en av världens bästa travkuskar. Han har fler än 5 000 segrar bakom sig så det är lätt att hålla med de experterna. Han är en av de nominerade till TV-sportens Jerringpris tillsammans med stora stjärnor inom andra sporter. Priset delas ut på idrottsgalan till den som fått flest röster.