Monté – tävlas i monte

En relativt ny travsport i Sverige är Monté och namnet är franskt och betyder helt enkelt uppsutten vilket beskriver bra vad Monté egentligen är för något. Monté är en travtävling med ryttare i stället för att ha en kusk i sulkyn efter hästen. Tävlingsformen är väldigt populär i Frankrike och kommer mer och mer även i Sverige där populariteten har ökat sedan man infört totalisatorspel även på montélopp.

Kraven på en montéryttare är att han eller hon ska väga minst 65 kilo med all utrustning inkluderad. Ryttaren vägs både före och efter loppet. Det är mycket tufft och krävande att rida monté i tävling men glädjande nog har många unga kvinnor hittat till sporten. Då man tar licens för Monté kan man få en kombinationslicens för både ritt och sulky. Det har medfört att det idag finns fler kvinnliga travkuskar på travbanorna än det gjorde tidigare.

Trav Frankrike – Största tävlingen i Monté

Den största tävlingen i Monté går i Frankrike i januari veckan före Prix d’Amerique, i år den 18 och tävlingen heter Prix de Cornulier. Tävlingen går också på samma bana, Vincennes utanför Paris. Även distansen på 2 700 meter är densamma.

I Sverige körs ett i montélopp på Solvalla under Elitloppsdagarna medan SM i Monté körs på Åbytravet.