Elitloppet

Sveriges mest prestigefyllda travlopp heter Elitloppet och går av stapeln den sista söndagen i maj varje år. Det lockar till sig tusentals besökare och tillhör även ett av de svenska största idrottsevenemangen. Banan som loppet körs på heter Solvalla och ligger utanför Stockholm.

Kampen mellan svenska och franska hästar

Elitloppet körs för 68:e gången i maj 2018 och eftersom det är ett av de största loppen internationellt sett, så tävlar även en rad utländska hästar. Loppet består av totalt 16 hästar som får rätten att tävla och genom två utslagsheat får de fyra bästa i varje heat fortsätta till finalen som också den, körs samma dag. Från början var det dock mest svenska travhästar som deltog men de slogs lätt ut av de franska överlägsna varmbloden som inte tycktes vilja släppa fram de svenska. Med tiden har detta emellertid jämnat ut sig och idag kan man även se svenska hästar vinna i det franska Prix d’Amérique.

Historia om Elitloppet

Första gången Elitloppet kördes, var år 1952 för att hylla Solvalla-banans 25-årsjubileum. Travsporten har nämligen legat i fokus ända sedan 1800-talet på flera håll i världen. Första gången loppet kördes hette det Jubileumsloppet som så väl passade på den tiden, men numera har det bytt namn till Elitloppet. Detta är inte konstigt då det just är hästar på elitnivå som kammar hem priserna.

Så fungerar det

Till loppet bjuds som sagt 16 utmärkande hästar in och gör upp om titeln. Dessa fantastiska djur lottas in i två kvalheat varav de fyra bästa i varje heat går vidare till finalen. Denna final går av stapeln 2-3 timmar senare under folkets jubel. Det gäller att få den bästa placeringen i heatet för att få välja startspår i finalen sedan som kan ge vinst på 3 miljoner kronor. Fram till 1985 hade man även något som hette Elitloppet Consolation som var ett tröstlopp för de hästar som inte lyckades ta sig ända till finalen. Detta är nu borttaget.